erikb

Prev Next ME ME
Berlin (in Swedish only) this [2007-12-27]

Julklappen till mig själv i år var en resa till Berlin, dagarna innan jul. Jag har varit här ett par gånger tidigare men jag fann besöket annorlunda på ett par olika sätt.

Det är fan vad de röker här, slog det mig första kvällen ute. Att det är rökförbud i många länder är inget man tänker på förrän man hamnar på ett ställe utan rökförbud. Fast det är tydligen bara några få dagar kvar på den friheten i Berlin. Efter nyår ska det vara stopp även här, fast man undrar ju. Regler och politisk korrekthet är bestämt inte stadens främsta gren. Undrar om inte Berlin till och med slår Amsterdam i att vara frisinnad?

Det är nog det som är attraktivt med staden - jämfört med Sverige så är det rätt annorlunda och definitivt urbant (på ett sätt som Stockholm inte är). Jag var här mest för att besöka ett par museer, men staden i övrigt är lika intressant. Avenyerna, den nya arkitekturen, förfallet, mixen av nytt och gammalt, den historiska kopplingen, det bohemiska, stora pengar, allt är speciellt.

Jag är inte så intresserad av allt det alternativa man hittar här, men det ger i alla fall en lättsam stil som jag gillar. Främst socialt, menar jag. "En av mina främsta trivselfaktorer har varit avsaknaden av riktigt bra krogar" skriver Bobo (se nedan). Det ligger något i det. Det finns en överbetoning av det rustika, det prisvärda inte minst. Men det är nog mer tyskt än unikt för Berlin. Jag kan se det positiva i inställningen, lite på samma sätt som lower your standards (PDF) kan vara en effektiv metod att skapa (något med kvalité, motsägelsefullt nog). Det är kanske bara en fråga om Gemütlichkeit? Det enkla upplevs välkomnande. Det är iofs en effekt av att man är på semester, men jag får en avsaknad av stress som jag tycker mig kommer av staden.

Det var också annorlunda att vara här här precis innan jul. Det var verkligen bitande kallt, kallare än hemma! Eftersom man som turist är mest till fots så fick man verkligen bita ihop - det är sällan man är ute och går en hel dag sådär. Glühwein hjälper kortsiktigt. Eftersom jag inte firar jul det minsta så fanns inte heller en shoppingstress. Synd kanske - det hade enkelt gått hitta massor med saker här. Inte minst från Stilwerk. För en gångs skulle en trevlig shopping mall, inriktad på design.

Knesebeckstrasse

Mer: jag vet inte vad man ska tycka om Bobos berlinbeskrivning, men läsvärt är det. Dock överkurs på alla sätt och vis.

Prev Next